Dyrehelt: 19-årige Cecilia tog smertestillende medicin og var bundet til kørestol - så mødte hun hesten Abel, der ændrede alt
Lagt på dyreartikler24.dk den 31-10-2016 af petMaster
Hesten Abel fra Langeskov på Østfyn er kåret som fynsk ugevinder i Agria Dyreforsikrings konkurrence om at blive Danmarks Dyrehelt 2016. Abel er årsag til, at 19-årige Cecilia, der er fysisk handicappet, nu kan gå.Da Cecilia Rosell havde gået tre måneder på efterskole, blev hun nødt til at droppe ud. Hun kunne ikke udholde smerten i sine muskler længere. Cecilia sad i kørestol og tog dagligt op til 15 smertestillende piller. Hun er født spastiker og har en række andre diagnoser, der påvirker hendes hverdag.
I dag, halvandet år senere, kan hun gå korte ture med hunden, hun tager sjældent smertestillende medicin, og hun rider op til fire gange om ugen.
Grunden til Cecilias forvandling er en lille islandsk hest ved navn Abel fra Trappehaven. Tilværelsen så sort ud for Cecilia, da hun droppede ud af efterskolen, men så købte hun den brune hest. Nu har ridningen styrket hendes muskler så meget, at hun til lægernes forbavselse, kan gå helt op til en kilometer på gode dage.
Hesten er nu kåret til fynsk ugevinder i Agria Dyreforsikrings landsdækkende konkurrence om at blive Danmarks Dyrehelt 2016. Ud af 100 tilmeldte fynske dyr, blev fem nomineret, og her endte dommerpanelet med at pege på Abel som den største dyrehelt på Fyn - foran tre hunde og en kanin.
Cecilia er fysisk handicappet på grund af manglende ilt ved fødslen. Da hun var lille, blev hun båret rundt eller sad i kørestol. Hendes mor tog hende allerede med ud at ride, da hun var halvandet år gammel. På det tidspunkt vidste familien ikke, hvor meget ridningen ville komme til at betyde i Cecilias liv.
Hun fortsatte som handicaprytter, da hun blev større. På de store dressurheste havde hun brug for særligt udstyr. Men selvom hun elskede at ride, var det også hårdt for hendes krop, og folk kiggede mærkeligt.
Hendes tid på efterskolen var første gang, hun skulle have en pause fra hestene.
“Jeg havde glædet mig meget til at starte, og det var et kæmpe chok, hvor dårligt jeg fik det, når jeg ikke red. Jeg har taget smertestillende piller hele livet, men på efterskolen steg mit forbrug helt vildt. Jeg måtte på skadestuen flere gange på grund af smerter,” siger Cecilia, der bor i Tommerup på Fyn sammen med sine forældre og sin søster.
Abel blev hendes vej ud af smertehelvedet. Den rolige hest er en islænder og derfor mindre end dressurheste. Det har vist sig at være helt afgørende for Cecilia.
“Abel er min bedste ven, men han er også min træningsmakker. Lægerne forstår ikke, hvad der sker, men de er ellevilde. Jeg burde ikke kunne gå. Men min ryg er blevet mere lige, efter jeg fik Abel, og mine muskler er styrket,” sige Cecilia, der stadig bruger sin handicap crosser, der er en elektrisk kørestol, når hun skal bevæge sig over længere afstande, den slipper hun nok aldrig af med.
I dag kan hun ride helt uden hjælpemidler og konkurrerer ikke længere som handicaprytter.
“Abel er mit fristed. Når jeg rider på ham, er jeg som alle andre. Der er jeg ikke den handicappede pige. I dag kan jeg ride stævner, uden dommerne skal tage hensyn til mit handicap, for man kan ikke se det,” fortæller Cecilia.
Båndet mellem den otte-årige hest og Cecilia er specielt, men de skulle lige se hinanden an, og Abel skulle lære Cecilias signaler at kende.
“Han forstod slet ikke, hvad jeg havde gang i. Jeg sidder meget skævt, og i starten blev han helt forvirret og gik i den forkerte retning. Men han kender mig nu og ved, han skal passe på mig. Jeg bruger min vægt og stemme til at styre ham, da jeg ikke har kræfter i benene til at give ham kommandoer på den måde,” siger hun.
Jens Jokumsen, chefkonsulent for familiedyr hos Dyrenes Beskyttelse, er med i Agria Dyreforsikrings dommerpanel, der har kåret Abel som fynsk ugevinder. Han var ikke i tvivl om, at Abel skulle tildeles titlen.
”Jeg blev rørt, begejstret og meget glad på Cecilias vegne, da jeg læste hendes historie. Heste bliver ofte brugt som terapidyr med positiv effekt hos mennesker. Hos Cecilia er hesten hendes helt egen dyrehelt, og den giver hende utrolig meget livskvalitet i hverdagen, så hun føler sig ligestillet med alle andre. Det er en helt uvurderlig relation, hun har fået til Abel, der derfor er den fynske ugevinder,” siger han.
Med titlen følger en præmiepakke fra Agria Dyreforsikring og 5.000 kroner, der skal doneres til dyrevelgørenhed. Cecilia har besluttet at donere pengene til Dyreværnet.
Abel har i midten af november mulighed for at blive kåret til Danmarks Dyrehelt, når den landsdækkende titel uddeles.
Om Danmarks Dyrehelt
Sammen med førende dyreorganisationer i Danmark er Agria Dyreforsikring igen i år på jagt efter Danmarks Dyrehelt.
Kæledyrene i Danmark fortjener anerkendelse for deres trofasthed og gode gerninger. Agria Dyreforsikring står bag konkurrencen, der i uge 42, 43 og 44 kårer lokale ugevindere - og midt i november kårer Danmarks Dyrehelt 2016.
Alle kæledyr kan deltage, det kræver blot, at deres ejer hjælper dem med at uploade et billede til Agria Dyreforsikrings Facebook-side og skriver en lille tekst om, hvorfor kæledyret er en sand dyrehelt.
Danmarks Dyrehelt 2015 blev servicehunden Mocca fra Rødovre, der hjælper sin ejer, Christina, der har knogleskørhed og sidder i kørestol.
Deltag i konkurrencen her: https://agria-dyrehelt.pgtb.me/nRrlkl
Tidsplan
Jysk vinder blev kåret i uge 42
- Fire katte fra Vorbasse varmede Niels Jørgen, mens han et helt døgn lå på sit gulv ramt af en blodprop i hjernen
Fynsk vinder blev kåret i uge 43
- Den islandske hest Abel er årsag til, at 19-årige Cecilia, der er fysisk handicappet, ikke længere er bundet til en kørestol
Vinder fra Sjælland og øerne kåres i uge 44
Danmarks Dyrehelt 2016 kåres i midten af november
Dommerpanel
- Christina Davidsen, Moccas ejer og bestyrelsesmedlem i STH Servicehunde til Handicappede
- Karina Ryborg, dyrlæge, Gråsten Dyrehospital
- Jens Jokumsen, chefkonsulent for familiedyr, Dyrenes Beskyttelse, Dyrenes Beskyttelse
- Lise Lotte Christensen, adfærdskonsulent, Dansk Kennel Klub
- Susanne Wehnert, formand, Jydsk Racekatte Klub
- Cathrine Dufour, olympisk dressurrytter, Dufour Dressage
- Sonja Karaoglan, direktør, Agria Dyreforsikring
Ugepræmier
- 5.000 kroner, der skal doneres til dyrevelgørenhed
- Et års sygeforsikring til kæledyret
- Agria-præmiepakke til en værdi af 500 kroner
Den store hovedpræmie
- 20.000 kroner, der skal doneres til dyrevelgørenhed
- Agria-præmiepakke til en værdi af 1.000 kroner
- Fotosession for Danmarks Dyrehelt og ejer med professionel fotograf